Europese Commissie publiceert richtlijnen voor het verwerken van afgekeurd voedsel tot diervoeder

BRUSSEL - Om voedselverspilling tegen te gaan heeft de Europese Commissie enkele richtlijnen naar buiten gebracht waarmee bedrijven voeding die niet langer bestemd is voor menselijke consumptie makkelijker te kunnen omzetten naar diervoeder. De Europese Commissie wil met deze nieuwe richtlijnen voorkomen dat voeding die nog geschikt is als diervoeder wordt verbrand of wordt omgezet in biogas. 

Belemmeringen

Producenten in de voedingsindustrie gaven aan veel belemmeringen te ervaren bij het omzetten van afgekeurde levensmiddelen naar diervoeder. Zo moeten bedrijven nu nog een dubbele registratie voeren voor de inrichting van levensmiddelen- en diervoederbedrijven, wat ook extra audits en extra controles met zich meebrengt.

De richtlijnen zijn beschikbaar in alle Europese talen en zijn bedoeld om de landelijke autoriteiten te helpen bij het toepassen van de wetten binnen de Europese Unie. Per levensmiddel is te zien of het mag worden gebruikt als diervoeder of dat het eerst nog verder verwerkt moet worden.

De complete richtlijnen zijn hier terug te vinden.





Laatste nieuws