Centraal aangestuurd etiketteren: snel correcte etiketten

ENSCHEDE - Van der Zee vleesgrootverbruik is een grootschalig vleesproductiebedrijf. Toch gaat het nog altijd ambachtelijk te werk. Begonnen in 1925 als ‘slager op de hoek’, richt het bedrijf zich inmiddels op de horeca en institutionele markt. Met vier productielocaties en in ieder Hanos-filiaal een eigen slagerij moeten processen optimaal werken. Bizerba beweegt mee met de groei van Van der Zee. Zo dragen het centraal aangestuurde etiketteringssysteem en de geavanceerde printers op iedere afdeling bij aan de efficiëntie van het bedrijf.

Mathieu Speklé is kwaliteitsmanager voor Van der Zee. Vanuit het hoofdkantoor in Emmen houdt hij toezicht op de productieprocessen. “Hier in Emmen bevindt zich de productie van gegaard vlees en vleescomponenten”, geeft hij weer. In het gigantische pand aan de Eerste Bokslootweg huist de rokerij, waar nog steeds worsten en hammen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Naast Emmen heeft Van der Zee vestigingen in Almelo en Hoogeveen voor de productie van maaltijdcomponenten en Twello voor de versproductie.

Van der Zee belevert alle vestigingen van Hanos in Nederland en België. Van de bistro op de hoek tot de exclusieve horeca – alles in de slagerijen van Hanos komt van deze grootslagerij. De andere tak van Van der Zee is de institutionele markt. Via Distrivers, dat onder dezelfde holding valt, vindt geportioneerd vlees zijn weg naar onder andere zorginstellingen.

Verbinding

Een bedrijf van deze omvang kan niet zonder automatisering. Speklé herinnert zich de situatie bij zijn komst naar Van der Zee in 1996: “Elke etiketteerunit moest apart worden voorzien van wijzigingen. Met een etiketteermachine op elke afdeling is dat omslachtig. Allergenenwetgeving was toen nog niet zozeer aan de orde. Toch was het voor de groeiende grootslagerij van belang dit soort processen te automatiseren. De juiste leverancier moest één pc met alle printers kunnen verbinden.”

Er werden selectiecriteria opgesteld: de printers moesten functioneren in een gekoelde omgeving, na elke productierun worden gereinigd en robuust zijn. Bovendien moest de partner bij groei nieuwe apparaten kunnen koppelen aan het centrale systeem. Doordat verpakkingen tweezijdig kunnen worden bedrukt met een etiket, kan meer aandacht worden besteed aan een aantrekkelijke lay-out.

Lees hier het hele artikel.

Auteur: Clara Bloemhof, EVMI

Bron:persbericht Bizerba, EVMI





Laatste nieuws