Fors lagere winst FrieslandCampina door eenmalige afschrijvingen

AMERSFOORT - Zuivelconcern FrieslandCampina kampte afgelopen jaar met eenmalige afschrijvingen in China en Duitsland en lasten door herstructureringen. Mede daardoor valt de winst een stuk lager uit. Het bedrijf wist zijn verkopen wel met ruim een tiende op te voeren. Dat was met name te danken aan de gestegen kaasprijzen en hogere prijzen voor boter en vet.

FrieslandCampina zag zijn winst met dik 37 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Het bedrijf noteerde een winst van 227 miljoen euro. Dat kwam vooral door de eenmalige posten, die het bedrijfsresultaat per saldo met 90 miljoen euro drukten. Ook de ongunstige wisselkoerseffecten speelden een rol.

De omzet ging juist met ruim 10 procent omhoog naar iets meer dan 12 miljard euro. Naast de hogere verkoopprijzen werden ook meer producten aan de man gebracht in Zuidoost-Azië, China en Afrika.

Topman Hein Schumacher spreekt van een uitdagend jaar voor het bedrijf. Hij benadrukt verder dat de aangesloten melkveehouders profiteerden van de stijging van de melkprijs.

Dat laatste zette de marges bij FrieslandCampina wel weer wat onder druk. De melk moest immers voor een hoger bedrag worden ingekocht bij de boeren. Dat kon niet helemaal worden goedgemaakt door de omzetstijging.

Bron: ANP





Laatste nieuws