'Europeanen moeten hun voedingspatroon drastisch aanpassen'

BRUSSEL - Europese academici waarschuwen dat Europeanen hun voedingspatronen drastisch moeten veranderen. Consumenten zouden veel minder calorieën en minder vlees moeten eten en daarnaast moeten (Europese) beleidsmakers zorgen voor betere prijzen voor gezond voedsel.

Dat is de conclusie van wetenschappers van verschillende nationale universiteiten in Europa in een rapport dat werd gepubliceerd door de European Academies' Science Advisory Council (EASAC). Liefst 130 academici hebben twee jaar lang intensief gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, milieu, klimaatverandering en landbouw.

"De strijd tegen zowel ondervoeding als obesitas is iets waar alle Europese landen mee worstelen", aldus de onderzoekers. De onderzoekers pleiten daarom voor meer onderzoek en innovatie op dit vlak.

Voor de consument zelf is ook een belangrijke rol weggelegd. Volgens de onderzoekers zouden zij minder calorieën en minder vlees moeten eten. "Voor zowel de gezondheid van mensen als het milieu, moeten voedingspatronen en de consumptie veranderen. Het is belangrijk dat daarbij rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. Beleidsmakers moeten meer doen om gezonde voeding betaalbaar te maken."

Bekijk ook: Scherpere EU voedselcontroles: zijn dit voldoende maatregelen?





Laatste nieuws