EU-lidstaten blijven verdeeld over verlenging licentie glyfosaat

BRUSSEL - De EU-lidstaten zijn er nog niet in geslaagd om een besluit te nemen over de mogelijke verlenging van de licentie van glyfosaat. Het voorstel van de Europese Commissie (EC) hiertoe haalde geen meerderheid tijdens de vergadering van het permanente comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff). Waarschijnlijk komt de EC met een aanpassing van het voorstel.

Eerst wilde de EC een verlenging van de vergunning van 15 jaar. Hier zijn veel partijen fel op tegen. Glyfosaat is een mogelijk kankerverwekkende stof. Een meerderheid van het Europees Parlement (355 tegen 204) is voor zo’n verbod, bleek dinsdag bij een stemming in Straatsburg.

Eerst wilde de EC een vergunning voor vijftien jaar. Onder druk van tegenstanders bracht de EC de periode eerder al terug naar tien jaar. Inmiddels kijkt de commissie naar een kortere licentieperiode van vijf tot zeven jaar.

Om een definitief besluit te kunnen nemen heeft Scopaffeen gekwalificeerde meerderheid nodig van de EU-lidstaten. Een meerderheid wordt gevormd door tenminste 16 van de 28 lidstaten, wat gelijk staat aan zo'n 65% van de EU-bevolking.

Op korte termijn komt de Europese Commissie met de datum voor een nieuwe vergadering. De licentie van het gebruik van glyfosaat verloopt 15 december 2017.





Laatste nieuws