EU verbiedt 'sojamelk' en 'vegakaas'

BRUSSEL - Het Europees Hof van Justitie heeft producenten van plantaardige alternatieven zoals 'sojamelk', 'vegakaas' en ‘tofoeboter’ verboden hun producten te verkopen onder betreffende namen.

Dierlijke oorsprong

Zuiver plantaardige producten mogen in principe niet op de markt worden gezet met woorden als melk, kaas, room, boter of yoghurt op de verpakking. Dergelijke benamingen zijn volgens het Europees recht uitsluitend bedoeld voor producten van dierlijke oorsprong, aldus het Europees Hof van Justitie. Voor alle duidelijkheid: niet de producten zelf worden verboden, wel het soort benamingen.

Een aantal producenten beargumenteerde dat de consument niet van gisteren is en intussen het verschil wel kent tussen dierlijke en plantaardige producten.

TofuTown

In Duitsland was een rechtzaak aangespannen tegen het bedrijf TofuTown. TofuTown maakt vegetarische en veganistische producten met woorden als boter en kaas in de naam, zoals ‘Tofubutter’ en ‘Pflanzenkäse’. De rechtbank in Trier had het EU-hof gevraagd om uitleg van de regels.

Misleidend

Het Europes Hof wijst er echter op dat de Europese wetgeving duidelijk is: melk, kaas, boter, yoghurt en room verwijzen naar producten van dierlijke oorsprong. Die termen gebruiken voor plantaardige alternatieven kan misleidend overkomen.

Saillant detail: de wetgeving geldt enkel voor zuivelalternatieven. Vlees- en visvervangers hebben deze beperkingen niet. Termen als ‘vegetarische kip’ of ‘veggieburger' zijn dus toegestaan. “Die producten zijn aan andere regelgeving onderworpen”, aldus het Europese Hof.





Laatste nieuws