Miljoenen zoek bij Chinese partner FrieslandCampina

SHENYANG - De Chinese zuivelproducent Huishan Dairy, een belangrijke samenwerkingspartner van FrieslandCampina, is honderden miljoenen euro's kwijt aan kasmiddelen.

Huishan Dairy had volgens de eigen administratie over omgerekend 379 miljoen euro aan kasmiddelen moeten beschikken. Na een rondvraag langs banken waarmee Huishan zaken doet blijkt dat echter maar iets meer dan 60 miljoen euro te zijn. FrieslandCampina heeft met Huishan een joint venture voor de productie en verkoop van onder meer kindervoeding in China. FrieslandCampina houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Huishan heeft inmiddels melding van de gang van zaken gemaakt bij de beurstoezichthouder in Hongkong. Die had het bedrijf al op de korrel omdat het de afgelopen maanden in opspraak is geraakt door een boekhoudschandaal. Sinds eind maart is de CFO van het concern spoorloos. De handel in het aandeel op de beurs van Hongkong ligt stil.

De Chinese zuivelproducent heeft inmiddels een schuldenlast van 3,5 miljard euro. Huishan zegt in gesprek te zijn met banken en andere schuldeisers over een mogelijke pauze in de afbetalingen zodat de bedrijfsvoering niet in gevaar komt. Er wordt een forensisch accountant ingeschakeld om de boekhouding verder te onderzoeken.

"Op dit moment kunnen de werknemers en toeleveranciers nog worden betaald", aldus een woordvoerder van het bedrijf. Tevens zei hij dat alle mogelijkheden worden onderzocht. Daarbij hoort tevens een mogelijke volledige overname van de gezamenlijke onderneming door FrieslandCampina.

Bron: ANP





Laatste nieuws