Ouderen drinken steeds meer alcohol

UTRECHT - 55-plussers die overmatig drinken, gaan met het ouder worden alleen maar meer drinken. Aldus grootschalig onderzoek van het Trimbos-instituut.

Liefst 6,7 procent van de leeftijdsgroep 55 tot 70 jaar drinkt overmatig. Bij 23 tot 54-jarigen ligt dit slechts op 3,8 procent. In drie verschillende tijdsperioden werd bijgehouden hoe veel de ouderen dronken. In 2009 was dit 23 glazen, in 2012 eveneens 23 en in 2015 lag dit op 26 glazen per week.

Kenmerkende eigenschappen van de groep oudere overmatige drinkers is dat zij vaker alleenstaand zijn, er relatief veel personen zijn die roken, een relatief hoog inkomen hebben en minder vaak bewegen. De alcohol wordt het meest thuis genuttigd.

In interviews die het Trimbos-instituut heeft afgenomen hebben senioren redenen aangegeven waarom zij drinken. Meestal doen zij dit ter ontspanning en voor de gezelligheid, maar ook uit eenzaamheid, stressfactoren of uit gewoonte.

Opvallend is dat het merendeel van de 55-plussers zich niet beseft dat alcohol verslavend is en niet goed is voor de gezondheid. Ook blijken overmatige drinkers niet snel geneigd te zijn hulp te zoeken voor hun alcoholgebruik.

Bekijk het onderzoek van het Trimbos-instituut hier.





Laatste nieuws