JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU

Koffieproducerende landen riskeren dat hun export naar de Europese Unie wordt geblokkeerd wanneer Brussel een verbod op producten uit ontboste gebieden niet uitstelt. Daarvoor waarschuwt JDE Peet's, het moederbedrijf van onder meer koffiemerk Douwe Egberts, in zakenkrant Financial Times.

Volgens het bedrijf, een van 's werelds grootste koffie- en theebedrijven, moet de nieuwe ontbossingswet van de EU minstens een jaar worden uitgesteld. Anders zit er waarschijnlijk niets anders op voor JDE Peet's dan tijdelijk landen uit zijn toeleveringsketen te schrappen door onduidelijkheid over hun naleving van de regels.

"Er is dringend behoefte aan duidelijkheid van de EU en de tijd dringt", aldus Christopher Beath, directeur wereldwijde inkoop van koffie en thee bij JDE Peet's, in gesprek met de krant.

De nieuwe EU-verordening inzake ontbossing is naast koffie gericht op grondstoffen zoals cacao, palmolie en rubber. Voor de import van die producten gelden dan extra voorwaarden. Deze treden naar verwachting op 30 december in werking. Maar de Europese Commissie moet de richtlijnen voor naleving nog publiceren.

Dat laatste leidde eerder al tot kritiek vanuit onder meer de Duitse overheid. Ook verschillende brancheorganisaties en de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stoorden zich openlijk aan de traagheid van Brussel.

Volgens bronnen van de Financial Times komt Brussel binnenkort wel met een onlinenalevingssysteem naar buiten. Maar het is de vraag of dat op tijd is.

Beath geeft aan dat de sector zelf wel flink heeft geïnvesteerd op basis van haar eigen interpretatie van de nieuwe regels. Maar als die interpretatie onjuist blijkt dan zullen bedrijven volgens hem moeite hebben om de deadline te halen.

De koffiesector is vooral bezorgd dat het gebruik van een door de non-profitorganisatie Enveritas aangeboden karteringssysteem niet volstaat volgens de EU-regels, aldus de Financial Times. Enveritas gebruikt satellietbeelden met hoge resolutie om ontboste koffieteeltgebieden te identificeren.

Zo kunnen hele landen of regio's ontbossingsvrij worden verklaard. Van dit systeem maakt niet alleen een bedrijf als JDE Peet's gebruik, ook landen als Ethiopië en Oeganda vertrouwen op deze werkwijze. Maar de nieuwe EU-regels vereisen dat elke koffiezending ook kan worden herleid tot de percelen waar de koffie is verbouwd.

 

Bron: ANP

Laatste nieuws