Amerikaanse start-up maakt kweekzuivel met CO2 als hoofdingrediënt

Een Amerikaanse start-up genaamd Savor heeft een manier gevonden om van CO2 gecultiveerde boter, kaas, ijs en melk te produceren. Het gaat om échte vetten, benadrukt het bedrijf, geen vervangers. Maar in tegenstelling tot zuivel komt er bij de producten van Savor geen koe aan te pas.

Het bedrijf produceert vetten die zijn gemaakt zonder dieren of planten. De productie van traditionele zuivel brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. Daarnaast is voor plantaardige oliën veel water en land nodig, wat het gevaar van een monocultuur dichterbij brengt. Ook dierenwelzijn is een belangrijk punt. Voor Savor waren dat redenen genoeg om op zoek te gaan naar een alternatief.

Het bedrijf is erin geslaagd om kweekvet te maken van een wel heel opmerkelijk ingrediënt: CO2. Door middel van hitte, zuurstof en een klein beetje waterstof kan het bedrijf CO2 uit de lucht omzetten in eetbare vetten. Het gaat dan niet om een element dat lijkt op vet, maar om daadwerkelijke vetmoleculen zoals je die ook in dieren en planten vindt. De vetten kunnen vervolgens gebruikt worden om voedsel in te bakken, maar ook om kaas, ijs, melk en boter mee te maken.

De focus van Savor ligt momenteel op de productie van kweekboter. Het bedrijf werkt momenteel aan het commercieel beschikbaar maken van zijn kweekboter. Tegen The Guardian zei CEO Kathleen Alexander wel dat dat nog even zal duren. “Op dit moment werken we aan goedkeuring van de regelgevende instanties om onze boter te kunnen verkopen. We verwachten op zijn vroegst in 2025 met de verkoop te kunnen beginnen.”

Inmiddels heeft het bedrijf steun gekregen van Bill Gates, die in Savor heeft geïnvesteerd.

Laatste nieuws