Milcobel wil Ysco verkopen aan Davidson Kempner

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel kondigt de intentie aan om haar dochteronderneming YSCO te verkopen aan Davidson Kempner Capital Management LP ("Davidson Kempner"), ondersteund door Afendis Capital Management Limited ("Afendis") als operationele partner. De financiële voorwaarden van de transactie werden niet bekendgemaakt. Houlihan Lokey trad op als exclusief corporate finance adviseur van Milcobel en assisteerde bij de onderhandelingen over alle aspecten van de transactie.

YSCO, opgericht in 1949, richt zich volledig op de private label markt in Europa en werkt nauw samen met bijna alle grote Europese retailers voor de co-creatie en productie van hun huismerk in ijsproducten. YSCO heeft productiefaciliteiten in België en Frankrijk en distribueert tot 190 miljoen liter ijs per jaar, voornamelijk op de Europese markt.

De Europese private label ijsmarkt is zeer dynamisch, met een continue groei van 5% CAGR in de afgelopen jaren, en zal naar verwachting de komende jaren verder groeien. Als Europa's op één na grootste private label ijsproducent bevindt YSCO zich in een unieke positie om te profiteren van deze snelgroeiende, maar sterk consoliderende markt. Deze voorgenomen transactie zou YSCO het kapitaal en de focus geven die nodig zijn om het bedrijf verder te laten groeien en te positioneren als Europees toonaangevend private label ijsproducent.

De geplande transactie zou aanzienlijke voordelen bieden voor Milcobel en haar leden melkveehouders. Indien de transactie wordt goedgekeurd, zal een deel van de opbrengst terugvloeien naar de leden melkveehouders. Bovendien zou dit ruimte creëren voor gerichte investeringen in bijkomende capaciteit en het optimaliseren van Milcobels zuivelproductieprocessen, wat zal resulteren in een sterkere valorisatie. Daarnaast zou de schuldafbouw resulteren in lagere financiële lasten wat een positief effect heeft op de melkprijs. Milcobel onderzoekt ook samenwerkingsverbanden om haar zuivelactiviteiten verder te versterken voor de toekomst.

Peter Grugeon, CEO van Milcobel, zei: "Onder Milcobel is YSCO uitgegroeid tot een belangrijke speler in de Europese private label ijsmarkt. Indien de transactie wordt goedgekeurd, zijn we ervan overtuigd dat Davidson Kempner en Afendis de focus en het kapitaal zullen verschaffen die nodig zijn om YSCO's verdere groei te versnellen en het bedrijf alle kansen te geven om succesvol te zijn in een dynamische en consoliderende ijsmarkt. De opbrengst van deze geplande transactie zou ten goede komen aan onze leden melkveehouders en ons in staat stellen om verder te bouwen aan de valorisatie van onze zuivelactiviteiten en partnerschappen, en ons te richten op onze consumentenkaasactiviteiten en onze premium zuivelingrediënten."

Met deze transactie zou Milcobel één van de laatste zuivelbedrijven zijn die haar ijsactiviteiten verkoopt.

Overeenkomst onder voorbehoud van goedkeuring

Deze transactie is onderhevig aan de goedkeuring van de relevante mededingingsautoriteiten en het doorlopen van de overlegprocedure met de Franse Ondernemingsraad van YSCO (Comité social et économique), in overeenstemming met de lokale arbeidswetgeving.

Over Milcobel

Milcobel is één van de grootste coöperatieve zuivelondernemingen in België. Milcobel bundelt de passie en expertise van haar leden-melkveehouders en medewerkers, die hun krachten bundelen in een zuivelcoöperatie met een rijke traditie en oog voor de toekomst. Milcobel realiseerde in 2023 een omzet van 1,3 miljard € en verwerkt jaarlijks 1,3 miljard liter melk, resulterend in zuivelproducten van topkwaliteit geproduceerd in drie business units: consumentenproducten, premium ingrediënten en YSCO.

 

Bron: Milcobel

Laatste nieuws