Brussel wil EU-wetgeving voor moderne gengewassen versoepelen
bron: FoodPro Network Belgium
BRUSSEL - De Europese Commissie wil wetgeving versoepelen voor het telen en verkopen van moderne veredelde gewassen in de EU. Met nieuwe genetische technieken aangepaste groente en fruit hoeven niet meer te voldoen aan een lange reeks controle-eisen en krijgen geen apart etiket meer. Voor met oudere gentechnieken gemanipuleerde gewassen blijven de strenge regels ongewijzigd. En ook voor dierlijke producten verandert er niets, wanneer het aan de Europese Commissie ligt.
Het dagelijks EU-bestuur stelt de soepelere regels voor nieuwe technieken voor om de innovatie in voedsel en concurrentie op de wereldmarkt te bevorderen. Ook door klimaatverandering, de wens om minder bestrijdingsmiddelen te gebruiken en om gezondheidsredenen is er behoefte aan gewassen die tegen veranderingen bestand zijn, stelt de commissie. Het gaat bijvoorbeeld om maïs die tegen droogte kan, tarwe zonder gluten of aardappels die tegen bepaalde ziektekiemen bestand zijn.
De huidige Europese regels voor genetische modificatie van gewassen stammen uit 2001 en lopen achter op wetgeving in veel andere landen, waaronder de Verenigde Staten. Europese boeren en bedrijven zijn nu nog onderworpen aan allerlei controles en labelvereisten, wat veel geld en tijd kost.
De Europese Commissie stelt ook maatregelen voor om de bodemvervuiling in de EU te bestrijden. Meer dan 60 procent van de grond is volgens haar aangetast. Ze vraagt de lidstaten alle potentieel verontreinigde locaties in kaart te brengen in een openbaar register en ze aan te pakken. De sanering moet worden uitgevoerd volgens het principe 'de vervuiler betaalt', zodat de kosten worden gedragen door degenen die verantwoordelijk zijn voor de verontreiniging.
De EU-landen en het Europees Parlement moeten wel instemmen met de voorstellen.
Bron: ANP
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan