ABN AMRO verwacht dat stagnatie in verkoop van vleesvervangers tijdelijk is
bron: FoodPro Network Belgium
AMSTERDAM - Na een aantal jaar van flinke groei stagneert dit jaar de verkoop van vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt. Voor verdere groei zijn er echter kansen voldoende voor producenten, aldus analisten van ABN AMRO. Bedrijven kunnen inzetten op innovatie, schaalvergroting, internationale afzetmarkten en nieuwe doelgroepen.
De verkoop van vlees- en zuivelvervangers groeide de afgelopen jaren snel, maar in het afgelopen jaar daalden de verkopen. Dit is voor een belangrijk deel een correctie op de hoge supermarktverkopen in 2020 en 2021 als gevolg van de coronamaatregelen waardoor de horeca gesloten bleef. Daarnaast daalt de koopkracht van consumenten.
Voor vleesvervangers en zuivelvervangers geldt dat het nog een relatieve niche is, waar nog zeker potentie in zit, aldus ABN AMRO. De bank ziet daarom voor de komende jaren volop kansen voor deze producten. De groep consumenten die geen of minder vlees wil eten neemt toe.
ABN AMRO verwacht dat de verkoop van vleesvervangers tot aan 2030 kan verdubbelen. De markt voor zuivelvervangers kan richting 2030 nog sterker toenemen, omdat de markt voor plantaardige vervangers voor kaas en yoghurt nog in de kinderschoenen staat.
Voor echt baanbrekende innovaties zijn wel flinke investeringen nodig. Daarnaast zijn er verschillende factoren die remmend kunnen werken. De duurzaamheid en nutritionele samenstelling van plantaardige alternatieven zullen meer aandacht krijgen. Consumenten kiezen ook vaker om zelf vegetarische gerechten zonder vleesvervangers samen te stellen.
Meer informatie is te vinden in het rapport Kansen voor vlees- en zuivelvervangers - Naar een meer plantaardig dieet op de website van ABN AMRO.
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan