Cacao Barometer: 'Grote chocoladeproducenten betalen onvoldoende voor cacao'
bron: FoodPro Network Belgium
AMSTERDAM - Geen enkele grote chocoladeproducent betaalt voldoende voor cacao om armoede onder cacaoboeren uit te bannen. Ondanks dat de cacaosector zelf initiatieven neemt om de productie te verduurzamen, wordt de kernoorzaak van alle problemen, hardnekkige armoede, niet aangepakt. Dat schrijft het VOICE netwerk in het rapport Cacao Barometer 2022.
Uit de Cacao Barometer 2022 blijkt dat armoede onder boeren een drijvende kracht is achter zaken als ontbossing en kinderarbeid. De opstellers van het rapport stellen bovendien dat zonder een significante stijging van inkomsten voor boeren, de milieu- en sociale schade de komende jaren verder zal toenemen in Ghana en Ivoorkust, de grootste cacaoproducerende landen ter wereld.
Er zijn diverse chocoladeproducenten die aangeven cacaoboeren te willen steunen om een leefbaar inkomen te verdienen. Zo ondersteunen de chocoladeproducenten Nestlé, Mondelez, Ferrero en Mars al jaren de boeren met duurzaamheidsprogramma's. Het levert de cacaoboeren echter te weinig op om daadwerkelijk te kunnen verduurzamen.
Een initiatief dat wel voor hogere prijzen zorgt, is Tony's Open Chain die onder andere is gebaseerd op de Living Income Reference Prices en is ontwikkeld door Fairtrade en Tony's Chocolonely. Deze methode, die ook wordt toegepast door onder andere Delicata van Albert Heijn en Ben & Jerry's, zorgt voor een extra premie bovenop de marktprijs.
Het VOICE netwerk stelt dat er op drie niveaus tegelijkertijd actie nodig is om een leefbaar inkomen voor cacaoboeren te bewerkstelligen: goed beleid door overheden, goede inkoopmethoden van bedrijven en goede landbouwmethoden door boeren. Een welkome eerste stap is de recente inspanning van de Europese Unie om richtlijnen vast te stellen om kinderarbeid en ontbossing terug te dringen in onder andere de cacaosector.
Meer informatie is te vinden in de Cacao Barometer 2022.
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan