Training: Herkomstetikettering
bron: FoodPro Network Belgium
KAATSHEUVEL / ALKMAAR / ZWOLLE - “Wat is het verschil tussen ‘land van oorsprong’ en ‘plaats van herkomst’?” “Wat is een primair ingrediënt?” “Wat is nou wel of niet verplicht op het etiket?”
Bij de etikettering van uw product krijgt u te maken met complexe wet- en regelgeving, waaronder ook de wetgeving omtrent herkomstetikettering. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, is de wet- en regelgeving voortdurend aan verandering onderhevig, en kan deze per land verschillen. Het vergt veel kennis en tijd om deze ontwikkelingen op de voet te volgen. De nationale autoriteiten verwachten echter wel dat u de regels strikt naleeft. Zij houden streng toezicht en delen hoge boetes uit bij overtreding van de wet. Het loont dus om u aan de regels te houden en niets over het hoofd te zien. Hiermee beperkt u de risico’s op onverkoopbare producten, terughaalacties, veiligheids- en allergiewaarschuwingen, met alle gevolgen van dien….
Steeds meer Europese landen doen aan verplichte herkomstetikettering: een verplichte vermelding van het land van oorsprong of plaats van herkomst, afhankelijk van de vermelding op het etiket van het levensmiddel.
Vanaf 1 april 2020 gaan de nieuwe Europese voorschriften over verplichte herkomstetikettering van kracht. Dit is een ingrijpende verandering.
- Zijn deze nieuwe voorschriften niet nadelig voor exporteurs wanneer consumenten de producten van eigen bodem verkiezen boven die van een ander land?
- Hoe flexibel kunt u nog zijn bij de inkoop van ingrediënten?
- Welke opties voor etikettering zijn er?
- Hoe vindt u de juiste balans tussen marketing en wetgeving?
DOEL
Het doel van deze training is om een duidelijk beeld te creëren van (verplichte) herkomstetikettering, waarbij specifiek wordt ingegaan op de nieuwe Europese voorschriften welke vanaf 1 april 2020 in zullen gaan.
INHOUD
- Wetgeving
- Duidelijkheid creëren over verschillende termen binnen herkomstetikettering
- Bespreken van de nieuwste Uitvoeringsverordening
- Nationale verplichte herkomstetikettering toelichten
- Uitleggen wanneer (en hoe) toe te passen
- Persoonlijke en bedrijfsspecifieke vraagstukken behandelen en beantwoorden
PROGRAMMA
Tijdens de training licht onze ervaren trainer bovenstaande onderwerpen toe, waarna alle cursisten aan de slag zullen gaan met een praktische invulling via interactieve opdrachten. Met praktijkvoorbeelden geven we handvatten om te voldoen aan de huidige voorschriften.
VRAGENRONDE
De trainer behandelt enkele door de cursist aangedragen praktijkvraagstukken.
(minimaal 1 week voor de training gewenste onderwerpen mailen naar academy@ktba.com)
Meer informatie
Bron: KTBA - partner FoodPro Network
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan