Vlaamse bakkers in het nauw door hoge gasprijzen
bron: FoodPro Network Belgium
SINT-NIKLAAS - De sectorfederatie Bakkers Vlaanderen vraagt de Vlaamse overheid om de sector te hulp te schieten vanwege de hoge energieprijzen. Ongeveer 80% van de bakkers werkt met gasovens. Veel van deze bedrijven komen in de problemen, aldus de organisatie die circa 900 bakkerijen in Vlaanderen vertegenwoordigt. Ook de personeelskosten blijven stijgen en de grondstoffen zijn flink duurder sinds het begin van de oorlog in Oekraïne.
"De meeste ambachtelijke bakkers hebben wel een buffer. Maar momenteel wordt die snel opgesoepeerd. Sommige bakkers hebben met een vervijfvoudiging van hun maandelijkse energievoorschotten te maken", aldus een woordvoerder tegen De Tijd. Iets minder dan 20% van de bakkers die de sectorfederatie heeft gepolst heeft nog een vast energiecontract. "Die bedrijven hebben voorlopig minder zorgen, maar ook zij weten dat die situatie zal veranderen."
De bakkersfederatie adviseert de leden om de prijzen met 12% te verhogen. Omdat de vooruitzichten zo somber zijn, kijkt Bakkers Vlaanderen echter ook naar de overheid voor hulp. "Als niets gebeurt, dreigen veel klassieke warme bakkerszaken uit het straatbeeld te verdwijnen. Jonge ondernemers die een bakkerij willen beginnen, zullen daar momenteel niet snel toe overgaan", aldus de woordvoerder van de brancheorganisatie.
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan