Rabobank: 'Voedselprijsinflatie zal naar verwachting verder oplopen'
bron: FoodPro Network Belgium
UTRECHT - Gezien de verschillende achterblijvende categorieën en de hogere productenprijzen voor de Nederlandse voedingsindustrie van 21,6% in april 2022 zullen de consumentenprijzen en daarmee de voedselprijsinflatie de komende weken naar verwachting verder oplopen. Dat schrijven analisten van de Rabobank in een Inflatiemonitor voor de maand juni 2022.
De verschuiving in de richting van hogere voedsel- en kerninflatie zette in mei door. Gemiddeld lopen de prijzen in de supermarkt momenteel met ongeveer 0,3 procentpunt per week op. Vergeleken met vorig jaar mei liggen de prijzen nu zo’n 8 procentpunt hoger. De meer gematigde prijsontwikkelingen van alcoholische dranken en tabak dempen de gemiddelde prijsstijging. De inflatie op voedingsmiddelen en non-alcoholische dranken ligt juist hoger dan gemiddeld.
Stijgende consumentenprijzen zijn over het algemeen lastig op weekbasis te relateren aan de prijsveranderingen op de onderliggende agrogrondstofmarkten. Retailers houden voorraden aan, hebben leveringscontracten of prijsonderhandelingen, waardoor er een aanzienlijke vertraging kan optreden tussen de hogere grondstofprijzen die voedselproducenten moeten betalen en de prijzen die de consument in de supermarkt betaalt. Daarnaast kunnen partijen in de keten omwille van de concurrentieverhoudingen hogere kosten (tijdelijk) voor eigen rekening nemen.
De top-10 productcategorieën met de hoogste prijsstijgingen (zie tabel 2) laat duidelijk zien waar de oorlog in Oekraïne de voedingssector raakt. De gebrekkige aanvoer van zonnebloemolie uit Oekraïne en de exportban op Indonesische palmolie treffen uiteraard categorieën zoals ‘Olie & Vetten’ en ‘Margarine’ (30-80 procent oliezaden), maar bijvoorbeeld ook alle producten waar mayonaise in verwerkt zit zoals ‘Broodsalades’. Grondstofprijzen voor alternatieve oliezaden zoals raapzaad en sojaolie liggen momenteel tot ruwweg 50 procent hoger dan een jaar geleden, dus op korte termijn zal de prijsdruk in deze productcategorieën niet snel afnemen.
Sinds twee maanden zijn ook de vleescategorieën sterk vertegenwoordigd in de top-10. Voor varkens- en pluimveehouders bepalen voerkosten 60 tot 80 procent van de totale kosten. Veel van het voermaïs werd voorheen uit Oekraïne geïmporteerd. De stijgende voerkosten leiden tot hogere vleesprijzen. Omdat de vleescategorieën gezamenlijk ongeveer 15 procent van het Nederlandse boodschappenmandje uitmaken, tikken deze prijsstijgingen hard door in de totale voedselprijsinflatie.
Bekijk het volledige rapport van Rabobank hier
Bron: Rabobank
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan