Thailand en Vietnam overwegen een rijstkartel

BANGKOK - Thailand en Vietnam zijn in gesprek om de handen ineen te slaan voor de export van rijst. Thailand en Vietnam zijn de nummer 2 en 3 van de wereld in de rijstexport. De landen overwegen een kartel te vormen in de hoop hogere prijzen voor rijst te forceren. Dit moet hun positie op de wereldmarkt versterken en het inkomen van de rijstboeren in die landen verbeteren. Dat meldt Reuters.

De twee Aziatische landen denken aan deze maatregel om de stijgende productiekosten tegen te gaan. In tegenstelling tot tarwe, is de prijs van rijst de afgelopen periode niet explosief gestegen. "We streven ernaar de rijstprijzen te verhogen, het inkomen van boeren te verbeteren en onze onderhandelingsmacht op de wereldmarkt te vergroten", aldus de Thaise regeringswoordvoerder Thanakorn Wangboonkongchana. "De rijstprijs is al meer dan 20 jaar laag, terwijl de productiekosten zijn gestegen."

Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw zijn Vietnam en Thailand goed voor ongeveer 10% van de wereldwijde productie van ruwe rijst en ongeveer 26% van de wereldwijde export. Marktleider India is voor circa 40% van het mondiale aanbod verantwoordelijk. 





Laatste nieuws