Hogere omzet maar lagere marge voor Mondelēz

CHICAGO - Mondelēz International heeft het eerste kwartaal van 2022 afgesloten met een omzet van ruim 7,76 miljard dollar. Dat betekent een toename van 7,3% in vergelijking tot het eerste kwartaal van 2021. De organische groei van de omzet bedroeg 8,6%. Dat werd bereikt met een toename van 3,8% in de verkoopvolumes en 4,8% door hogere prijzen. De nettowinst was echter 11% lager en kwam uit op 855 miljoen dollar.

De operationele winst van Mondelēz was 189 miljoen dollar (180 miljoen euro) lager. De belangrijkste oorzaak: de oorlog in Oekraïne, waar de fabrikant twee fabrieken moest sluiten. Voor de rest van het jaar rekent Mondelēz op een tegenvaller van nog eens 200 miljoen dollar (190 miljoen euro) door inkomstenverlies in Oekraïne. De fabrikant moet voor bepaalde producten op zoek naar alternatieven. 

Doordat de kosten hierdoor hoger oplopen dan voorzien, ziet Mondelēz zich genoodzaakt om de prijzen in een aantal markten verder te verhogen. Dat zou op termijn kunnen zorgen voor lagere verkoopvolumes, al is dat tot nu toe niet het geval.





Laatste nieuws