Nestlé stopt in Rusland met de verkoop van niet-essentiële producten

VEVEY - Nestlé stopt in Rusland met de verkoop van niet-essentiële producten, waaronder KitKat en chocolademelkpoeder van Nesquik. Wel blijft Nestlé er producten verkopen die volgens het bedrijf essentieel zijn. "Dit beschermt het basale recht op voedsel", aldus het bedrijf in een persbericht. Het gaat onder meer om babyproducten en medische voeding. Ook Danone blijft essentiële voeding leveren.

Nestlé reageert hiermee op het aanhoudende oorlogsgeweld door Russische troepen in Oekraïne. Het bedrijf stopte eerder alle import uit en export naar Rusland die niet noodzakelijk is. Ook besloot het Zwitserse voedingsbedrijf om niet langer te adverteren in Rusland.

Activisten en politici waren kritisch op het besluit van Nestlé om toch actief te blijven in Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei dat het bedrijf zijn eigen slogan, 'Good Food, Good Life' (goed voedsel, goed leven), niet naleefde.

Nestlé verwacht geen winst te boeken in Rusland en daardoor ook geen winstbelasting af te hoeven staan aan de regering van president Vladimir Poetin. Wel blijft het bedrijf zijn Russische personeel betalen.

Danone liet woensdag ook weten bepaalde essentiële zuivelproducten en babyvoeding te blijven produceren in Rusland. Maar de export van andere producten, zoals het bronwater Evian of plantaardige zuivelvervangers van Alpro, is gestopt. Daarnaast schroeft Danone de uitgaven in Rusland fors terug, bijvoorbeeld door geen geld meer uit te geven aan marketing.

Unilever is ook nog actief in Rusland, waar het alleen nog producten verkoopt die in het land zelf zijn gemaakt. Unilever staakte eerder deze maand wel alle import uit en export naar Rusland. Veel andere bedrijven besloten de afgelopen weken eveneens om uit het land weg te trekken, al dan niet gedeeltelijk.





Laatste nieuws