Aviko gebruikt ook extra palmolie ter vervanging van zonnebloemolie
bron: FoodPro Network Belgium
STEENDEREN - Aviko gebruikt momenteel extra palmolie ter vervanging van zonnebloemolie bij de productie. De fritesfabrikant kan daardoor onverminderd blijven produceren. Wel zorgt dat voor een forse stijging van de kostprijs. Ook de sterk gestegen energieprijzen wegen door in de productiekosten.
Door de oorlog in Oekraïne is de uitvoer van zonnebloemolie vanuit dat land gestopt. Oekraïne is voor Aviko de grootste leverancier. Het bedrijf heeft ook toeleveranciers van zonnebloemolie in Hongarije en Tsjechië die wel blijven leveren, waardoor de aanvoer niet volledig weg valt.
Normaal gesproken gebruikt Aviko in de productie 50% zonnebloemolie. De andere helft vult de fritesfabrikant in met palmolie en andere oliesoorten. Momenteel is palmolie meer dan twee keer zo duur dan zonnebloemolie. Lijnzaadolie zou ook een goed alternatief kunnen zijn. Koolzaad- en raapzaadolie niet, want dat beïnvloedt de smaak van de frites.
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan