Koolzaad- en zonnebloemmeel kunnen basis vormen voor vleesvervangers
bron: FoodPro Network Belgium
WAGENINGEN - Wanqing Jia deed onderzoek naar de vezelstructuur van het meel dat ontstaat na het persen van raapzaad en zonnebloempitten voor het gebruik in vleesvervangers. Daar lijken goede mogelijkheden voor. Op woensdag 23 maart hoopt zij te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
Uit koolzaad en zonnebloemenzaad wordt olie geproduceerd. De bijproducten die daarbij ontstaan worden nu vooral gebruikt voor veevoer. Zowel koolzaad- als zonnebloemmeel bevatten veel eiwitten en worden mede daarom gezien als een mogelijk plantaardige eiwitbron in humane voeding.
Wanqing Jia behandelde het koolzaad- en zonnebloemmeel door het te wassen met waterig ethanol, waarbij de ongewenste componenten zoals fenolische verbindingen werden verwijderd en een bruikbaar eiwitconcentraat werd verkregen. Het concentraat bleek geschikt om met behulp van shear cell-technologie te verwerken in een product met een vezelstructuur die waardvol is bij de productie van vleesvervangers.
Meer informatie en promotie bekijken
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan