Getir in lastig parket door Russische investeringen

ISTANBUL - Flitsbezorger Getir, een concurrent van Gorillas en Flink, zit in een lastig parket. De Russische oligarch en vermoedelijke Poetin-medestander Vladimir Potanin is een investeerder in het bedrijf.

Als voormalig vicepremier en voorzitter van een van 's werelds grootste metaalproducenten (Norilsk Nickel) is Potanin een van rijkste mannen van Rusland, met een geschat vermogen van 20 miljard euro. Ook is hij een van de verguisde Russische miljardairs, die ervan worden verdacht steun te bieden aan president Poetin.

Dat is een probleem voor de Turkse flitsbezorger, want Potanin is (onrechtstreeks) een van de investeerders. In een kapitaalronde in juni vorig jaar nam het Russische investeringsfonds Winter Capital een belang van 0,45% in de Turkse flitsbezorger. Een belangrijke investeerder in Winter Capital is Interros, een investeringsfonds opgericht en geleid door Potanin. 

Hoewel de link tussen Interros en Winter Capital deze week werd uitgewist op het profiel van de Russisch-Britse Kamer van Koophandel (RBCC), brengt de aanwezigheid van Potanin Getir nu toch in verlegenheid. Aan het start-up magazine Sifted laat Getir weten dat het de banden met de Rus zal heroverwegen, wanneer die net als andere Russische oligarchen sancties opgelegd krijgt vanuit het Westen.

"Als er sancties worden opgelegd waarbij Winter Capital betrokken is, zullen we de nodige aanpassingen doen. In de tussentijd zijn onze juridische teams de zaak aan het evalueren en zullen we op de juiste manier handelen”, aldus Getir tegen Sifted. Getir beklemtoont ook pal achter het Oekraïense volk te staan. Getir stuurde naar eigen zeggen al vijf vrachtwagenladingen met essentiële goederen naar het land.





Laatste nieuws