Supermarkten halen wodka uit de schappen

BRUSSEL- Uit protest tegen de oorlog in Oekraïne stoppen diverse supermarktketens met het bestellen van producten uit Rusland. Met name wodka wordt uit de schappen gehaald, ook al wordt die vaak in andere landen geproduceerd.

Steeds meer supermarktketens melden dat ze Russische producten uit het assortiment bannen of de bestellingen opschorten. Colruyt is al gestopt met het bestellen van producten in Rusland, maar plaatst nog wel zoveel mogelijk bestellingen in Oekraïne, aldus een woordvoerster van de supermarktketen tegen Het Nieuwsblad. 

Ook Delhaize onderneemt actie en haalt twee producten uit het assortiment: Russian Standard-vodka en Kamtsjatka-krab. Het gaat niet om een boycot: de bevoorrading zou sowieso door de oorlog verstoord worden, aldus Delhaize. Albert Heijn en Carrefour hebben naar eigen zeggen geen Russische producten in het assortiment, en de wodka in de Belgische Aldi supermarkten blijkt niet afkomstig uit Rusland.

De wodkaban is een wereldwijd fenomeen. Eerder deze week liet Aldi Nord als eerste weten dat het geen wodka meer zou verkopen. Wodka was het enige Russische product in het assortiment van de discounter. Snel volgden andere Duitse supermarktketens het voorbeeld: onder andere Aldi Süd, Rewe en Penny hebben al gemeld dat ze geen wodka meer verkopen. Edeka steunt de sancties maar zegt dat de uiteindelijke beslissing bij de individuele winkels ligt.

In Polen halen Biedronka, Carrefour, Lidl, Kaufland, Netto en Stokrotka Russische en Wit-Russische producten uit hun schappen. Kesko uit Finland en Maxima uit Letland doen dit ook.

Daarnaast hebben verschillende gouverneurs in de Verenigde Staten bevolen om Russische sterke drank uit de schappen te halen. Ook in Canada, Nieuw-Zeeland en Australië zijn er boycotacties.





Laatste nieuws