Graanprijs loopt op door oorlog in Oekraïne

UTRECHT - Consumenten gaan binnenkort meer betalen voor brood, meel en koekjes. De verwachting is dat de graanprijs met 30% zal stijgen als gevolg van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, aldus Martijn Rol, sectormanager food bij Rabobank tegen Nu.nl.

"En de prijs van zonnebloemolie zal ook fors toenemen, waardoor de prijzen van andere oliën stijgen, wat weer doorwerkt in producten zoals shampoo of sauzen", vertelt Rol. "De consument gaat dit hoe dan ook merken. De supermarkten zijn nu nog huiverig om de prijzen te verhogen en voeren pittige onderhandelingen met fabrikanten, maar een deel zal toch echt worden doorberekend. Daar ontkom je niet aan."

Economen van ABN AMRO verwachten dat de gasprijs dit jaar op een relatief hoog niveau blijft en dat heeft een direct en een indirect effect op de handel en verwerking van voedsel.

De hogere prijzen hebben een direct effect op de voedingsmiddelenindustrie, omdat de voedingsindustrie veel gas en elektriciteit nodig heeft voor het verwarmen, koelen en verwerken van voedsel.

"Een indirect effect is merkbaar doordat de industrie ook een hogere prijs moet betalen voor de inkoop van grondstoffen en diensten, aangezien ook bijvoorbeeld tomaten en granen duurder zijn geworden als gevolg van hogere productiekosten, net als transport en verpakkingen. Vooralsnog lijkt er geen sprake te zijn van tekorten, maar de onzekerheid hierover neemt toe", aldus Nadia Menkveld, sectoreconoom agrarisch en food.

Sectormanager Rol van Rabobank roept supermarkten en fabrikanten er dan ook toe op de handen ineen te slaan en samen te werken. "Dat is broodnodig om de hele keten goed te laten functioneren."





Laatste nieuws