ABN AMRO: 'Verdere stijging voedselprijzen lijkt onvermijdelijk'

AMSTERDAM - ABN AMRO verwacht dat de productie van dranken dit jaar met 5% zal stijgen en de productie van voedingsmiddelen met 1%. Producenten hebben echter te maken met stijgende energie- en transportkosten en uitzonderlijk hoge prijzen voor grondstoffen als granen, plantaardige oliën en zuivel. ABN AMRO verwacht dat de productiekosten in 2022 relatief hoog blijven.

De hoge productiekosten zetten de marges van voedings- en drankenproducenten onder grote druk. Fabrikanten zullen de hoge productiekosten moeten compenseren door hogere prijzen bij supermarkten te bedingen. Door de stevige concurrentie is dit lastig.

Hoe bedrijven uit deze onderhandelingen met afnemers komen, is afhankelijk van veel factoren, zoals het merk, schaalgrootte, de beschikbaarheid van alternatieven, bestaande afspraken en in hoeverre efficiëntiemaatregelen genomen kunnen worden. De margedruk kan ten koste gaan van innovatie op het gebied van productontwikkeling en verduurzaming. Een verdere stijging van de voedselprijzen voor consumenten lijkt onvermijdelijk, aldus ABN AMRO.

De kans bestaat dat Nederlanders dan op zoek gaan naar goedkope alternatieven, zo blijkt uit onderzoek dat ABN AMRO onder consumenten deed. Zo geeft 40 tot 55% van de ondervraagden aan een sterkere focus te hebben op prijs ten koste van andere koopmotieven, zoals gemak en duurzaamheid. Zij kopen bijvoorbeeld vaker huismerken. Daarnaast zegt ruim 25% minder op duurzaamheid te letten wanneer de boodschappen flink duurder worden.

Meer informatie is te vinden in de sectorprognose voor de voedingssector van ABN AMRO.





Laatste nieuws