Verenigd Koninkrijk blijft belangrijke afzetmarkt voor Europese vleessector

UTRECHT - Ondanks de stijgende transactiekosten na de brexit zal de varkensvleeshandel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk naar verwachting in de toekomst blijven bestaan, op basis van langdurige wederzijds voordelige handelsbetrekkingen. Dat stelt Eva Gocsik, marktanalist van Rabobank in een artikel.

Al lang voordat het Verenigd Koninkrijk officieel uit de EU stapte, was duidelijk dat dit gepaard zou gaan met verstoringen in de handel en dat de vleessector enige tijd nodig zou hebben om te wennen aan de nieuwe douanecontroles en het extra papierwerk. Een aantal onvoorziene gebeurtenissen zoals de coronapandemie verergerde de impact op de varkensvleesmarkt.

De Covid-19-pandemie verergerde het al verwachte tekort aan arbeidskrachten in slachterijen en logistiek in het Verenigd Koninkrijk. Het veroorzaakte vertragingen in de handel en distributie. De effecten hiervan zijn nog steeds merkbaar in de Britse vleesindustrie.

Inmiddels heeft de veranderende dynamiek van de wereldhandel geleid tot een overaanbod op de Europese varkensvleesmarkt. Samen met de inflatiedruk op boeren en vleesverwerkende bedrijven creëert dit extra druk in de toeleveringsketen, zowel in de Europese Unie als in het Verenigd Koninkrijk.

Hoewel het pas een jaar geleden is dat de Brexit volledig van kracht werd, moet een deel van de impact nog komen. De komende jaren zullen de handelsbetrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zich blijven ontwikkelen. Daarnaast kunnen er ook nieuwe betrekkingen ontstaan ​​tussen het Verenigd Koninkrijk en andere derde landen.





Laatste nieuws