Gorillas is sinds een paar weken Nederlands

AMSTERDAM - De van oorsprong Duitse flitsbezorger Gorillas is sinds eind vorige maand op papier een Nederlands bedrijf. Dat blijkt uit documenten die Gorillas heeft gedeponeerd bij de Nederlandse Kamer van Koophandel, aldus het Duitse vakblad Lebensmittel Zeitung.

Gorillas Technologies Holding is het moederbedrijf van Gorillas en is sinds 28 januari ondergebracht bij een bv in Amsterdam. Het hoofdkantoor van de flitsbezorger blijft overigens in Berlijn staan. In Nederland werken 446 van de ongeveer 10.000 personeelsleden.

Gorillas zegt zelf dat het Nederlands is geworden om "een efficiënte holdingstructuur te creëren" en verder te kunnen groeien. NRC meldt dat Duitse bedrijven soms naar Nederland uitwijken omdat personeel hier minder inspraak heeft in het bedrijfsbeleid dan in Duitsland. Ook is Nederland een populaire plek wanneer bedrijven belasting willen ontwijken.

Flitsbezorgers zijn relatief nieuw en specialiseren zich in het razendsnel thuisbezorgen van boodschappen. De laatste weken krijgen de bedrijven, waaronder ook Getir en Flink, kritiek. De panden die ze gebruiken als standplaats voor de bezorgers zorgen volgens omwonenden voor geluidsoverlast. Daarnaast zouden de medewerkers de doorgang blokkeren en onvoorzichtig rijden.

Diverse gemeenten hebben daarom strengere regels opgesteld voor flitsbezorgers. Onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn terughoudender geworden met het verlenen van vergunningen voor nieuwe vestigingen.





Laatste nieuws