Brabantse vleesveehouder werkt samen met Mosa Meat

SINT-OEDENRODE - Vleesveehouder Leon Moonen uit Sint-Oedenrode werkt samen met het kweekvleesbedrijf Mosa Meat uit Maastricht. Moonen houdt Schotse hooglanders en Limousinkoeien die grazen in natuurgebieden van Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders. De ondernemer levert ook stukjes weefsel van runderen die Mosa Meat benut om vlees te kunnen kweken. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Met een iets verdikte naald wordt één gram weefsel uit de bil van een rund gehaald. Het dier wordt daarbij plaatselijk verdoofd. Het biopt gaat vervolgens naar Maastricht, waar het een kweekreactor in gaat. Daar begint de celdeling die de basis vormt voor de vleesproductie via een bioreactor.

Wanneer Mosa Meat groen licht krijgt van de Europese Unie om kweekvlees als nieuw voedingsmiddel op de markt te brengen kan het productieproces op kleinere schaal ook buiten Maastricht plaatsvinden. Het plan is dat er dan op het vleesveebedrijf in Sint-Oedenrode ook twee ‘miniatuurlijnen’ komen waarmee rundvlees gekweekt kan worden.

 

Foto: Mosa Meat 





Laatste nieuws