Consument kiest vaker voor vegetarisch wanneer aanbod toeneemt
bron: FoodPro Network Belgium
OXFORD - Het vergroten van het aanbod van vegetarische opties kan een effectieve maatregel zijn om het gebruik van vlees te ontmoedigen en duurzamere aankopen te bevorderen. Dat concluderen Britse wetenschappers van de universiteit van Oxford op basis van een studie waarover ze hebben gepubliceerd in International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
De onderzoekers deden verschillende experimenten. In een cafetaria op de universiteit onderzochten zij de impact van het veranderen van de verhouding in het aanbod van vegetarische maaltijden. In plaats van één vegetarische keuze naast twee maaltijden met vlees, werd het aanbod veranderd in twee vegetarische keuzes en nog maar één maaltijd met vlees. Een tweede studie vond plaats in 18 bedrijfskantines waar via het aanpassen van de menukaart het aanbod aan vegetarische opties werd vergroot.
Bij een derde studie werden 2.205 Britten gevraagd telkens keuzes uit een aanbod van 4 maaltijden te maken. Steeds waren er vier opties. In de eerste situatie ging het om 1 vegetarische keuze en 3 maaltijden met vlees. In de tweede situatie waren het 2 vegetarische maaltijden en 2 maaltijden met vlees. In de derde situatie hadden de deelnemers nog slechts 1 optie met vlees en waren de overige 3 maaltijden waaruit gekozen kon worden vegetarisch.
In de eerste studie daalde de verkoop van maaltijden met vlees in het universitaire cafetaria met 19% na de uitbreiding van het vegetarische aanbod. In de studie in de 18 bedrijfsrestaurants was er wel een kleine toename (2,3%) van vegetarische maaltijden. In het derde onderzoek was er wel een duidelijke toename in keuzes voor vegetarische maaltijden wanneer dat aandeel in de keuze in de 4 maaltijden toenam van 25% naar 75%.
Bekijk hier het volledige onderzoek: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan