Pizza bevat vaak veel zout

VENLO - Een pizza van een pizzaketen bevat gemiddeld 7 gram zout. Dat is meer dan de hoeveelheid van 6 gram die dagelijks wordt aanbevolen. Daarnaast bevat deze gemiddeld 1.599 kilocalorieën. Dat staat gelijk aan 80% van de energiebehoefte die dagelijks voor volwassen vrouwen wordt aanbevolen. De cijfers komen uit een onderzoek van Tim van Kuppeveld, student aan de HAS Hogeschool in Venlo.

Van Kuppeveld vergeleek 449 supermarktpizza’s met 585 pizza’s van grote pizzaketens. Een pizza uit de supermarkt bevat gemiddeld 4,2 gram zout en 837 kilocalorieën.

Pizza’s van pizzaketens zijn over het algemeen groter dan de pizza’s die supermarkten verkopen. Wanneer er een vergelijking wordt gemaakt per 100 gram, dan bevat de supermarktpizza wat meer zout dan die van de pizzaketen: 1,1 gram tegenover 0,9 gram.

Er zit een grote variatie in het zoutgehalten van pizza’s. Van Kuppenveld vond bijvoorbeeld een pizza uit de supermarkt die 2,7 gram zout per 100 gram bevatte en bij de pizzaketen-pizza was de hoogst gevonden waarde 1,9 gram per 100 gram. Pizza’s zonder vlees of vis zijn meestal wat minder zout.

 

Bron: Voedingscentrum





Laatste nieuws