Mosa Meat wil komend half jaar dossier bij EFSA indienen

MAASTRICHT - Kweekvleesproducent Mosa Meat is inmiddels in staat een paar kilo vlees per maand te produceren. Komend half jaar verwacht Mark Post, de drijvende kracht en oprichter van het bedrijf, een goedkeuringsaanvraag in te kunnen dienen bij de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Het zal daarna naar verwachting anderhalf jaar duren voordat de EFSA een advies uitbrengt aan de Europese Commissie of kweekvlees als een veilig en volwaardig nieuw voedselproduct gebruikt kan worden. 

Het kweekvleesbedrijf Mosa Meat werd in 2015 opgericht door de Maastrichtse wetenschapper Mark Post. Het is in 6 jaar uitgegroeid tot een bedrijf waar 75 miljoen euro in omgaat en waar 65 jonge academici met een master of PHD werkzaam zijn. Daarnaast zijn er nog 35 functies gericht op ontwikkeling, inkoop en HR. Er zijn mensen met 23 verschillende nationaliteiten bij het bedrijf werkzaam.

Niet eerder dan tenminste over twee jaar zal er een product van Mosa Meat in restaurants verkrijgbaar zijn, aldus Post. Daarna pas komen er producten voor de supermarkt. "Wellicht kunnen mensen in de toekomst zelfs thuis vlees kweken", aldus de wetenschapper. "We verwachten dat we uiteindelijk de prijs halen van gewoon vlees maar het is lastig te voorspellen wanneer dat het geval zal zijn. Voorlopig nog niet in elk geval. Het grootste obstakel is het opschalen van de celkweek."

 

Bron: Brightlands Maastricht Health Campus
 
Foto: Mosa Meat




Laatste nieuws