Printer voor vleesvervangers bijna gereed
bron: FoodPro Network Belgium
WAGENINGEN - In de proceshal van het gebouw Axis op de Wageningen Campus staat onder andere een apparaat dat plantaardige vleesvervangers print. De verwachting is dat de printer volgend voorjaar wordt gepresenteerd.
Wageningen University & Research ontving ruim 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van de printer van een anonieme donateur. De opdracht was het 3D-printen van plantaardige vleesvervangers te versnellen door het maken van een formulering om met een 3D-printer een vleesvervanger te produceren van planteneiwit. Het is de bedoeling om een vegetarische burger te produceren met betere sensorische eigenschappen dan wat er nu op de markt is. Het gaat dan met name om de textuur en de sappigheid.
Gepersonaliseerde voeding
Food & Biobased Research werkt aan meer gerechten die met een 3D-printer geproduceerd kunnen worden. Recent kwam de financiering rond van twee grote projecten op het terrein van de gepersonaliseerde voeding. Samen met het bedrijfsleven gaan onderzoekers van Wageningen University & Research, TNO en de Technische Universiteit Eindhoven een apparaat ontwikkelen dat op maat gemaakte producten print voor militairen en COPD-patiënten. De Wageningse onderzoekers zijn daarbij verantwoordelijk voor de voedingstechnologische en sociale aspecten van het project.
Digital Food Printing Initiative
Naast dit project financiert NWO ook een fundamenteel onderzoekstraject van Wageningen University & Research en TNO. Hierin ontwikkelen onderzoekers een rekenmodel dat alle aspecten van het 3D-printproces omvat. Met die software is vervolgens te voorspellen of bepaalde recepten te printen zijn en de gewenste structuur van het eindproduct opleveren. De samenwerking met TNO en de Technische Universiteit Eindhoven gebeurt binnen het Digital Food Printing Initiative.
Laatste nieuws
-
20 sep JDE Peet's vreest problemen door ontbossingswet EU
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan