Te weinig mensen om vlees te verwerken in VK

LONDEN - Varkensproducenten in het Verenigd Koninkrijk waarschuwen dat er mogelijk kerngezonde varkens moeten worden afgemaakt als gevolg van personeelstekorten in de vleessector. Door de Brexit hebben vleesverwerkers niet meer genoeg personeel, waardoor er bij boerderijen een overschot aan varkens ontstaat. Hierover bericht de BBC.

Volgens de NPA, de vakbond van de vleessector, komt ongeveer 80% van het personeel dat bij vleesverwerkingsbedrijven werkt van buiten het VK. Door de Brexit zijn veel Europese werknemers uit het land vertrokken, waardoor sommige bedrijven tot wel 25% onder hun normale capaciteit draaien.

Hierdoor blijven er meer varkens dan normaal achter op boerderijen. Voor de boeren is dat een probleem, omdat de varkens een kilo per dag aankomen. Wanneer ze langer op de boerderij blijven dan normaal, drukt dat op de winstgevendheid van de boer.

"Als de overheid niet snel iets doet, moeten er veel gezonde varkens op boerderijen worden afgemaakt", aldus Zoe Davies van de NPA tegen de BBC.

De varkenssector is niet de enige sector in het Verenigd Koninkrijk die met personeelstekorten kampt door de Brexit. Eerder deze maand waarschuwden Britse pluimveehouders al voor personeelstekorten.





Laatste nieuws