Ook in VS dreigen lege schappen

NEW YORK - Amerikaanse voedingsproducenten hebben vanwege personeelstekorten door de coronacrisis moeite om winkels door heel de Verenigde Staten te bevoorraden. Hierdoor ontstaan soms lege schappen. In het Verenigd Koninkrijk zijn eerder om dezelfde reden problemen ontstaan. Daar worden de personeelstekorten ook nog eens versterkt door de Brexit.

Sysco, de grootste distributeur van voedingsproducten in Noord-Amerika, zegt in sommige gebieden klanten te moeten weigeren wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Bovendien merkt Sysco dat de prijzen van onder meer kip, varkensvlees en papieren verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden stijgen omdat er tekorten zijn.

Ook concurrent United Natural Foods herkent de problemen. Behalve door personeelstekorten ziet het bedrijf ook vertragingen bij de levering van sommige geïmporteerde levensmiddelen zoals kaas en kruiden. "We verwachten meer uitdagingen rond de leveringen op de korte termijn, maar vervolgens een geleidelijk herstel in de herfst en winter", aldus United Natural Foods.

Winkelanalysebedrijf DecaData merkt dat de vraag van winkels groter is dan de capaciteit van producenten. Dat effect wordt versterkt doordat supermarkten voorraden aanleggen ter voorbereiding op het feestdagenseizoen.





Laatste nieuws