Vion heeft goede ervaringen met blockchain

BOXTEL - Vion startte eind vorig jaar met Vion Pork Chain Vision. Deze digitale informatie-uitwisseling vindt plaats met 150 varkenshouderijbedrijven die produceren binnen de Good Farming Star -keten. De eerste ervaringen met blockchain zijn goed bevallen voor zowel het vleesconcern als de deelnemende varkenshouders.

Binnen Vion Pork Chain Vision gaan gegevens direct uit de bronsystemen van de slachterij naar de varkenshouder. Omgekeerd stuurt de varkenshouder voordat hij slachtvarkens aflevert technische informatie vanuit zijn of haar managementprogramma naar de slachterij.

Vion verwacht dat door een strakkere sturing op specificaties uit de keten een groter percentage varkens binnen de specifieke kaders van het concept Good Farming Star geleverd zal worden. Voor varkenshouders blijkt dat er op deze manier nog een verbetering in de opbrengst te realiseren valt, aldus Boerderij.

Vion wil de blockchain-technologie ook gaan benutten voor andere ketens. Het streven is dat in de loop van 2023 de overige ketens van Vion in een vergelijkbaar systeem komen. Het bedrijf wil daarbij ook infomatie over de CO2-emissie die met de vleesproductie samenhangt gaan vastleggen.

Andere mogelijkheden van blockchain liggen bijvoorbeeld bij het aantonen van de herkomst van vlees. Afnemers in China willen bijvoorbeeld de zekerheid dat varkensvlees niet afkomstig is uit een regio waar Afrikaanse varkenspest voorkomt. Vion wil dat op batchniveau kunnen aantonen.





Laatste nieuws