Is suiker echt een killer?

MAASTRICHT - Suiker is geen gif, het is niet verslavend en we kunnen er zelf veel aan doen om minder suiker binnen te krijgen. Aldus Hoogleraren Rob Markus en Fred Brouns, gespecialiseerd in de werking van suiker in het hoofd en in het lijf, tegen het Nederlandse dagblad de Volkskrant.

Suikerhysterie

De twee hoogleraren, verbonden aan de universiteit van Maastricht, bekritiseren in de Volkskrant het Diabetes Fonds, dat eind vorig jaar een tijdelijke suiker afkickkliniek opende in Amsterdam. Op de site van het fonds staat dat we 'onbewust verslaafd zijn' aan suiker. In de afkickkliniek kon niet worden afgekickt, er werd voorlichting gegeven over suiker in producten en de gevaren daarvan. Volgens de hoogleraren geeft het Fonds met die woordkeuze en de berichtgeving een verkeerde boodschap af en negeert het de wetenschappelijke kennis en consensus over het onderwerp. 'Ze spelen handig in op de hype', aldus Markus. Dat mensen niet van zoetigheid af kunnen blijven, betekent niet dat suiker verslavend is, benadrukken de hoogleraren. Europees onderzoek heeft aangetoond dat daar geen bewijs voor is.

Het Diabetes Fonds laat in een reactie weten dat de kliniek als metafoor is gebruikt voor de hoge suikerconsumptie. 'We wilden consumenten aan het denken zetten om een gezonde keuze te kunnen maken', aldus een woordvoerster. 'We hebben in de communicatie steeds gezegd dat je niet verslaafd kunt zijn aan suiker zoals aan alcohol en drugs.'

Gemiddeld 28 klontjes per dag

Suiker is van zichzelf niet schadelijk voor ons lichaam, aldus Brouns en Markus. Maar we eten er te veel van, gemiddeld 28 grote suikerklontjes per dag, en doordat we daar niet bij bewegen worden we te dik. En overgewicht vergroot de kans op ernstige ziektes. 'Maar overgewicht is niet de schuld van een enkele voedingsstof', zegt Markus. 'Mensen worden te dik omdat ze te veel eten van alles. Suiker is niet de enige factor.'

Bekijk hier een overzicht van de Volkskrant over meer dan duizend supermarktproducten hoeveel suiker, keukenzout en verzadigd vet ze bevatten.

Bron: Volkskrant





Laatste nieuws