Sterke daling van Britse voedingsexport naar EU

LONDEN - De Britse export van voedsel en drank naar de EU is in het eerste kwartaal van 2021 met 47% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Food and Drink Federation. Met name de uitvoer van cheddarkaas, vis en whisky's liep sinds de Brexit sterk terug.

De Food and Drink Federation schrijft de daling van de export toe aan nieuwe handelsbarrières die van kracht zijn geworden door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Daarnaast waren er afnemers die in aanloop naar de Brexit extra voorraden hebben aangelegd. Bovendien heeft ook de coronacrisis de uitvoer negatief beïnvloed. 

De exportdaling van 47% staat gelijk aan een verlies van circa 2,3 miljard euro aan exportinkomsten. De Britse kaasexport nam met 67% af. Ook werd bijna 50% minder vis geëxporteerd en de uitvoer van whisky was ruim 10% lager. Het aandeel van de Britse export naar de rest van de wereld nam juist toe. De helft van Britse voedsel- en drankproducten ging in het eerste kwartaal van 2021 naar landen buiten de EU.





Laatste nieuws