Unilever betaalt mogelijk miljardenboete voor belastingontwijking in Brazilië

LONDEN - Unilever is in een aantal rechtszaken verwikkeld in Brazilië. Het levensmiddelenconcern zou belastingen hebben ontweken in het land. De totale potentiële boete bedraagt 2,9 miljard euro, aldus NRC vandaag op basis van het jaarverslag van 2020.

De zaak gaat over de herstructurering van de Braziliaanse tak. Tussen 1999 en 2004 verkocht de producent van onder andere Ben & Jerry's en Dove vanwege een grote herstructurering meer dan duizend kleine merken.

In Brazilië leidde dat echter tot een reeks overnames die het bedrijf bundelde in Unilever Brasil. Volgens de Braziliaanse Belastingdienst was die operatie enkel gericht op het ontwijken van belastingen en had die samenvoeging geen bedrijfsmatig doel.

De zaak werd in 2004 al eens voor de rechter gebracht, maar toen oordeelde de rechtbank in het voordeel van Unilever. In 2013 spande de Braziliaanse Belastingdienst echter een nieuwe zaak aan. De claim bedroeg destijds 561 miljoen euro en die liep daarna op tot 2 miljard euro. De uitspraak kan volgens Unilever nog "enkele jaren" op zich laten wachten.

Ook loopt er nog een zaak over transacties tussen Unilever Industrial en Unilever Comercial in Brazilië. De Braziliaanse divisie bestaat uit twee delen, waarbij de ene partij haar producten exclusief aan de andere partij verkoopt. Dat zou echter gebeuren tegen een prijs die drie keer lager ligt dan de uiteindelijke verkoopprijs. Unilever betaalt belastingen over die lagere prijs in plaats van over de definitieve verkoopprijs.

De Braziliaanse Belastingdienst vindt dat niet kunnen, omdat de bedrijven niet zelfstandig opereren en onder dezelfde moedermaatschappij vallen. Unilever heeft 35 miljoen euro opzijgelegd in afwachting van de uitspraak in die zaak.





Laatste nieuws