Onderzoekers: Nutri-Score stuurt effectief naar gezonde aankopen
bron: FoodPro Network Belgium
GENT - Nutri-Score kan een effectief hulpmiddel zijn om consumenten te begeleiden en te sturen naar beter geïnformeerde, gezondere aankoopbeslissingen over voeding. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit Gent in een publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Appetite.
De Belgische wetenschappers onderzochten de impact van de aanwezigheid van de Nutri-Score en de 5 categorieën op gezondheidspercepties en koopintenties van consumenten. Hiervoor namen consumenten in de EU deel aan twee online experimenten, waarin ze producten uit verschillende categorieën, met of zonder Nutri-Scores, beoordeelden op hun ervaren gezondheid en koopintenties.
In het eerste experiment deelden 292 Vlamingen verschillende producten in op basis van hun idee over de gezondheid van het product en of ze het wel of niet zouden kopen. Hierbij hadden sommige producten een Nutri-Score-label, andere niet. De deelnemers konden de producten beter beoordelen als deze van een Nutri-Score waren voorzien.
Uit het tweede onderzoek, waaraan 415 mensen deelnamen, bleek dat de deelnemers eerder zouden kiezen voor producten met een 'gezondere A of B-score' dan voor een product met een D- of E-label. Ook gaan ze eerder voor een gezond product met label dan voor een product zonder het logo. Dit is niet het geval bij ongezonde producten. Of er nu een label op staat of niet, de gemiddelde koopintentie van de deelnemer bleek gelijk.
Door de aanwezigheid van de Nutri-Score kunnen respondenten de gezondheid van producten beter beoordelen, zo concluderen de onderzoekers. Nutri-Score biedt de mogelijkheid om de verkoop van gezonde producten te stimuleren, zonder de verkoop van ongezonde producten direct te beïnvloeden.
Meer informatie in het onderzoek: The impact of the Nutri-Score nutrition label on perceived healthiness and purchase intentions.
Bron: Appetite
Laatste nieuws
-
20 sep Veel variatie in hoe vleesvervangers scoren qua gezondheid
-
20 sep Confiturenproducent maakt ambachtelijk koken mogelijk met Aptean Food & Beverage ERP
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
-
18 sep Foodmerken zien brood in mukbang
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan