De invloed van vitamine D op corona

WAGENINGEN - In de media verschijnen steeds meer verhalen over de rol van vitamine D in de strijd tegen corona. Volgens diverse deskundigen krijg je door het slikken van vitamine D een hogere weerstand, waardoor je minder kans loopt om corona te krijgen. En als je onverhoopt toch besmet raakt, dan zou de ziekte weleens minder heftig kunnen verlopen. 

Hoogleraar immunologie aan de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul vindt het een goede zaak wanneer mensen extra vitamine D nemen. De huid maakt bij blootstelling aan zonlicht vitamine D aan. In de winter zitten veel mensen meer binnen waardoor een tekort aan vitamine D kan ontstaan. Dat effect is nu wellicht nog groter nu veel mensen thuis werken.

Een tekort aan vitamine D vermindert de weerstand van mensen, waardoor de kans op infecties, zoals verkoudheid of griep, en mogelijk COVID-19 toenemen. Het slikken van vitamine D is iedere winter een goed idee en in deze coronatijd helemaal, aldus Savelkoul.

De Gezondheidsraad raadt risicogroepen zoals ouderen, zwangere vrouwen, mensen met gezichtsbedekking en mensen met een donkere huid aan om 10 microgram per dag te nemen.

Er zijn aanwijzingen dat mensen van een COVID-19 infectie zieker worden als ze een tekort aan vitamine D hebben. Er is voor het eerst een gerandomiseerde dubbel blinde studie uit Spanje waaruit blijkt dat het nemen van vitamine D de kans op ernstige COVID na een SARS-CoV-2 infectie vermindert.

Het ging in Spanje om een kleine studie met 76 mensen. Van de 50 patiënten die een hoge dosis vitamine D innamen is niemand overleden en is één persoon opgenomen op de IC. Van een andere groep van 26 personen die geen vitamine D kregen zijn 2 patiënten overleden en zijn er 13 op de intensive care terecht gekomen.

Vitamine D moet niet als een wondermiddel worden gezien. Vitamine D kan hooguit de gevolgen van corona wat beperken. 

Bekijk het hele interview met Savelkoul hier.





Laatste nieuws