Aviko noteert in 2019 recordomzet van circa 800 miljoen

POPERINGE - Aviko boekte in 2019 een recordomzet van 800 miljoen euro, aldus interim-topman Ton Christiaanse. Aviko verwacht een omzet van 1 miljard euro in 2021 en in 2025 moet het aardappelverwerkende dochterbedrijf van Cosun meer dan 1,5 miljard euro kunnen omzetten, aldus Christiaanse tegen Boerderij Vandaag. Aviko investeert de komende jaren flink in het vergroten van zijn productiecapaciteit.

De vraag naar aardappelproducten groeit wereldwijd met 4 tot 5% per jaar. Naast China vormt Zuid-Amerika een belangrijke groeimarkt voor aardappelproducten. Christiaanse sluit niet uit dat Aviko daar een keer gaat produceren, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Ook in Oost-Europa groeit de markt met circa 6% per jaar. Aviko bedient de Oost-Europese markt nu vanuit de locatie in Rain am Lech in het zuiden van Duitsland en vanuit de joint venture met Farm Frites in Polen.

Om de stevige groei van de markt bij te houden, moeten er wereldwijd 3 nieuwe fritesfabrieken per jaar worden geopend, aldus Aviko. Aviko gaat al een nieuwe fabriek bouwen in Poperinge, vlakbij de Franse grens. De nieuwe fabriek kost circa 250 miljoen euro. 

De investering betreft de bouw van een volledig nieuw productiebedrijf voor diepgevroren frites en aardappelvlokken voor markten in West Europa, Azië en Zuid-Amerika.

De nieuwe fabriek heeft een productiecapaciteit van 175.000 ton diepgevroren frites en 11.000 ton aardappel-vlokken per jaar. Het project bevat daarnaast onder meer verwerking van afvalwater, een 40 meter hoog vrieshuis en een was- en sorteer faciliteit en productie van aardappelvlokken.
 
Als de nieuwe fabriek volledig operationeel is, zal deze werk bieden aan circa 155 medewerkers. Naar verwachting zal de productie in september 2021 starten.

Christiaanse vertrekt overigens per 15 januari als interim-CEO. Hij wordt opgevolgd door Chris Deen.

 

Zie ook: Aviko investeert in nieuwe fabriek





Laatste nieuws