Zeven bedrijven beboet voor appelmoeskartel

AMSTERDAM - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft samen met de Franse mededingingsautoriteit zeven voedingsbedrijven beboet voor concurrentievervalsende afspraken bij de verkoop van appelmoes, aldus ACM

De Franse mededingingsautoriteit heeft in totaal 58,3 miljoen euro aan zeven voedingsbedrijven opgelegd voor concurrentievervalsende afspraken bij de verkoop van appelmoes. De bedrijven maakten in het geheim prijsafspraken en verdeelden onderling de Franse markt. Een Nederlands bedrijf (Coroos) was betrokken bij het kartel en onthulde als eerste het kartel aan de Franse autoriteit. Hiervoor krijgt de onderneming boete-immuniteit (algehele vrijstelling van de boete).

Het kartel bestond van 2010 tot 2014. De bedrijven leverden appelmoes voor huismerken van verschillende supermarktketens en aan horeca en cateringbedrijven in Frankrijk. Gezamenlijk hadden de bedrijven meer dan 90% van de markt in handen. De bedrijven maakten geheime afspraken over de prijs, en verdeelden marktvolumes en klanten onder elkaar. Daarnaast maakten ze gezamenlijk een verhaal voor hun  afnemers waarom hun prijzen moesten stijgen. De bijeenkomsten van de deelnemers aan het kartel vonden niet plaats in de kantoren van de bedrijven, maar in verschillende hotels en restaurants in Frankrijk. De deelnemers hadden aparte mobiele telefoons voor het voeren van hun geheime onderlinge overleg.

Meer informatie op de website van ACM.

 

Bron: ACM





Laatste nieuws