Vlaamse voedingsindustrie pakt CO2-uitstoot aan

ANTWERPEN - De federatie van de Vlaamse voedingsindustrie engageert zich om 245.000 ton CO2 te besparen tegen 2030. Dit komt overeen met een daling van 15% ten opzichte van 2014.

Acht actiepunten

“De Vlaamse voedingsindustrie heeft de voorbije jaren sterk ingezet op het reduceren van de CO2-uitstoot en het verhogen van de energie-efficiëntie. De sector realiseerde daardoor tussen 1990 en 2014 een CO2-reductie van 34%,” aldus Jan Vander Stichele, voorzitter van Fevia Vlaanderen. “Om de ambitieuze Vlaamse klimaatdoelstellingen te halen, die rond de 35% CO2-reductie ten opzichte van 2005 liggen, moeten we de inspanningen nog opdrijven.”

Fevia Vlaanderen

Fevia Vlaanderen wil zeer concreet via acht actiepunten de klimaatinspanningen verderzetten. Daarbij wil het uitdrukkelijk ook de KMO’s betrekken, die meer dan 90% van de voedingsindustrie uitmaken.

“Voedselverlies beperken en actief bijdragen aan de circulaire economie zijn twee belangrijke pijlers van ons klimaatengagement,” zegt secretaris-generaal Nadia Lapage. “Dat laatste gebeurt bijvoorbeeld door nieuwe hoogwaardige toepassingen voor de nevenstromen te ontwikkelen. Zo kan draf, een restproduct van de bierproductie, vezels en eiwitten aan brood toevoegen en cholesterolverlagend werken. De winnaars van de Fevia innovatiewedstrijden toonde met hun product Specornoos, een ijshoorntje op basis van broodresten, dat er nog tal van mogelijkheden zijn.”





Laatste nieuws