Colruyt en Albert Heijn laten speciale fruittreinen rijden

VALENCIA - Een nieuwe treinverbinding, CoolRail, vervoert sinds kort versproducten uit Valencia naar Nederland, België en Duitsland. Albert Heijn, Colruyt, Edeka, Plus, Sligro en logistieke dienstverleners willen op deze manier de CO2-uitstoot met 70% doen dalen.

De deelnemers aan het initiatief willen met de spoorverbinding iedere week grote partijen verse groenten en fruit uit de Spaanse kuststreek duurzaam vervoeren naar Rotterdam en van daaruit naar supermarkten in België, Duitsland en Nederland. De initiatiefnemers verwachten zo ruim 70% CO2  te besparen ten opzichte van wegtransport. Vanuit Rotterdam worden jaarlijks meer dan 1,5 miljoen ton versladingen voor de Noord-Europese markt aangevoerd.

De nieuwe treinverbinding tussen de treinterminals in het Spaanse Almussafes in Valencia en CTS Köln wordt uitgevoerd door Transfesa, een onderdeel van DB-Schenker. Op dit moment gaan de versproducten nog over de weg vanaf Keulen naar de distributiecentra van de ketens. Volgend jaar rijden treinen van CoolRail ook vanuit Keulen naar Rotterdam. Dit doet CoolRail nu twee keer per week, maar dit aantal gaat naar vijf.

CoolRail vraagt partijen om zich aan te sluiten om de aanvoerlijn verder uit te breiden. Aan de verbinding werkten ook agf-groothandel Bakker Barendrecht, dienstverlener in meermalige verpakkingen Euro Pool System, agf-leverancier Smeding, Visbeen Transport, Havenbedrijf Rotterdam en adviesbureau Mercator Novus mee.





Laatste nieuws