Future Food: multi inzetbare voedingsvezels
bron: FoodPro Network Belgium
WAGENINGEN - Wetenschappelijke onderzoek heeft aangetoond hoe belangrijk het eten van voedingsvezels is voor onze gezondheid en in het bijzonder onze “buikgezondheid”. Er zijn een aantal direct gerelateerde gezondheid bevorderende effecten bewezen, zo is bekend dat het eten van vezelrijke voeding bijdraagt aan een soepele stoelgang. Ook weten we steeds beter dat specifieke vezels een belangrijke voedingsbron zijn voor het microbioom, ook wel darmflora genoemd. Een gezond microbioom draagt bij aan een gezonde werking van de darm en is bovendien ook belangrijk om ons immuunsysteem sterk te houden. Tot slot is bijvoorbeeld ook aangetoond dat vezels direct bijdragen aan een verlaagd risico op het veel voorkomende darmkanker. Op dit moment wordt er nog steeds volop onderzoek naar voedingsvezels gedaan, waaronder door Wageningen Universiteit & Research
Trend naar vezelrijkere producten
Consumenten staan open voor vezelrijker eten en de voedingsmiddelen industrie speelt hier al op in: met name ontbijtproducten en tussendoortjes bevatten vaak de claim “bron van vezel” of “vezelrijk”. Toch eten Nederlanders structureel nog veel te weinig vezels. Uit de laatste voedselconsumptie peiling van het RIVM blijkt dat we krap aan de helft van de aanbevolen hoeveelheid van, respectievelijke 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen, komen. Ook onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting bevestigt het beeld dat we te weinig vezels eten.
Seminar vezels en gezondheid
De Maag Lever Darm stichting werkt actief aan het bevorderen van de kennis over het belang van vezelrijk voedsel. Op het seminar “vezels en gezondheid” van Wageningen Academy, dat op 24 september plaats zal vinden, zullen zij ingaan op de rol van vezels bij buikgezondheid. Zowel bakkers, productontwikkelaars en andere direct betrokkenen als diëtisten, horen dan ook de laatste stand van zaken op het gebied van de wetenschap (WUR), aanbieders van ingrediënten en vernieuwende producten en consumentenvoorlichting en -voorkeuren. Het programma laat vooral zien hoeveel aanknopingspunten er zijn om meer in te zetten op vezelrijke producten.
Vezels in “health food” zeer kansrijk
Om mensen bewuster te maken van het belang van voedingsvezels voor hun gezondheid én te helpen meer vezels te eten, is er het platform www.hoegezondisjouwbuik.nl Voordeel van het eten van meer vezels is ook het beheersen van het gewicht, een belangrijke uitdaging met het oog op “globesity”. Vezels leveren weinig energie én zorgen voor een snellere verzadiging. Diëtisten adviseren om die reden dan ook vezelrijk voedsel aan hun cliënten. Actuele kennis en verdiepend inzicht ontbreekt nog te vaak over vezelrijke voeding. Een praktisch voorbeeld, sommige producten lijken vezelrijker (bijv. donker, met mout gekleurd brood) dan ze zijn, en de consument is zich hier nog niet altijd bewust van. Toch is er een groeiende groep consumenten die beter op de etiketten kijkt dan in het verleden. Er zijn daarom nog volop kansen voor nieuwe producten. Vooral als deze aanhaken bij de behoefte aan gemak, zoals de vele “to go” producten.
Meer informatie of aanmelden voor het seminar kan via de website van Wageningen Academy.
Foto: MLDS
Laatste nieuws
-
19 sep Rabobank: Chocoladeprijzen gaan verder omhoog
-
19 sep Fonterra investeert in extra opslagcapaciteit voor kaas
-
19 sep Plantaardige vervanger van vloeibaar ei is klaar voor opschaling
-
19 sep Food & Beverage ERP-oplossingen vergelijken en je bedrijf voorbereiden op een implementatie
-
18 sep Europarlement blokkeert verruiming gifstoffen bij importvoedsel
-
18 sep Europese Investeringsbank leent 20 miljoen euro aan Deense start-up MATR Foods
-
18 sep 7 Tips voor het opstellen en onderhouden van een kwaliteitshandboek
-
18 sep Foodmerken zien brood in mukbang
-
17 sep One Frozen klaar voor groei na fusie met National Cortina Frozen Foods
-
17 sep Amazon verplicht personeel weer hele week naar kantoor te komen
Praat mee
Heeft u al een account? Dan kunt u
Inloggen
Heeft u nog geen account? Maak dan een account aan